Nødhjælp Covid-19 Indien
Af Mette Schwartz 15. sep 2020 |

Covid-19 øger uligheden

Covid-19 skelner ikke mellem rig og fattig, men hvor har krisen dog vist os den store ulighed i vores verden, når det kommer til adgang til mad og beskyttelse. 

Mens vi herhjemme i Danmark under nedlukningen kunne arbejde hjemmefra, handle ind og søge økonomiske hjælpepakker, er virkeligheden en helt anden i Indien og Cuba. 

Restriktioner kan være nyttige for at bremse smitte, men for verdens fattigste starter det næste onde. Frygten for en sultkatastrofe. Derfor har vores partnere det seneste halve år haft et utrætteligt fokus på nødhjælp til de fattigste og mest trængte. 

Det kan du læse meget mere om i vores magasin, som udkommer til oktober, hvor temaet er: Covid-19 - Hvad har vi lært? Men her får du en lille forsmag på, hvad vores partnere i Indien og Cuba er oppe imod.


Indiske løsarbejdere desperate

Nedlukningen i Indien førte til at løsarbejdere udvandrede i hundredtusindvis fra de store byer for at nå hjem i sikkerhed hos familien i landsbyen. De lever fra dag til dag og kan ikke overleve uden arbejde. Desperation og frygten for sult fik dem til at bryde restriktionerne og udvandrer. En rejse til fods på op til flere hundrede kilometer.

"Når alt lukker ned i de store byer, ryger hele eksistensgrundlaget. Det gælder for advokater, som er på kommissionsløn, og for fabriksarbejdere, tempelpræster, gadehandlere, tiggere og prostituerede. Derudover er mange af dem, som havde arbejdet sig op i middelklassen nu røget tilbage i fattigdom," fortæller Victor John, leder for vores indiske partnerorganisation, ASSI. 

Nødhjælp med mad og hygiejne-kits til de fattigste og mest trængte har derfor været fokus for ASSI. Det er sket i et samarbejde med lokale myndigheder og politi, som har været med til at bane vejen for nødhjælpen.

"Det gav os samtidig mulighed for at vise myndighederne, hvordan vi arbejder, og vi har flere gange fået positiv opmærksomhed fra de lokale medier, som har fortalt om vores hjælp til de mest trængte. Al ære til Gud. Han har beskyttet os, og vi er ikke blevet smittet undervejs," fortæller Victor John.


Fødevaremangel i Cuba forværret

På trods af det frodige subtropiske klima, hvor der kunne høstes afgrøder 2-3 gange om året, importerer landet op imod 90 procent af deres fødevarer. Med Covid-19 krisen er denne situation yderligere forværret. 

De offentlige butikker, hvor man kan indløse sine rationeringsmærker og handle i den lokale valuta pesos, løber hurtigt tør for mad. Ofte står cubanerne i kø i timer for til sidst at komme frem til disken og få at vide, at alt er udsolgt. Det har skabt et endnu større marked for de butikker, hvor man handler i hård valuta som euro og dollars. Men det er Imidlertid kun et fåtal af cubanere, der har adgang til fremmed valuta. Det er langt overvejende dem, som har familie i USA, Canada og Europa.  

Selvom Cuba som et politisk kommunistisk system i vid udstrækning styres af planøkonomi, sker prisdannelsen ligesom i Danmark ud fra udbud og efterspørgsel. Derfor stiger prisen på knappe varer som kylling, der nogle dage koster 15 dollars omtrent svarende til en halv månedsløn for en offentligt ansat. 

“Situationen er hård for folk i vores bydel. De lever under endnu være forhold end vi – de har brug for, at vi hjælper hinanden igennem krisen. Undervejs har vi lært, at uanset hvor vanskelig situationen blev, så er vi ikke alene, men altid i Guds hånd,” fortæller Amauris Gonzalez Espinosa, præst i metodistkirken, vores cubanske partner og tilføjer:

“Vi har organiseret vores sociale arbejde ud fra en klar strategi om at hjælpe de mest nødlidende med deres behov. Lige nu er det fødevarer og mundbind. For at forbygge smitte har vi derfor omlagt sy-projektet til produktion og uddeling af mundbind. Derudover har krisen gjort os endnu mere nidkære omkring at dele et opmuntrende ord om håbet i troen på Gud."

Tak for dit bidrag
Med din støtte til Aktiv Mission har du derfor bidraget til, at mennesker er blevet reddet fra sult og har fået hjælp og vejledning til beskyttelsen mod smitte. Tak for dit bidrag.

Indien

Befolkning
1.336.417.754

Donér